Actueel

NIEUWSBRIEF

 

Update: doorlopend

Op deze pagina vind je het laatste nieuws en wat me verder ter plekke te binnen schiet.  
Voor
contact, zie verderop op deze pagina.
Als je ergens op wilt reageren, welkom, schrijf gezellig een briefje in het GASTENBOEK 
of stuur een mailtje naar:

jaap@jaapdekker.nl

Veel leesplezier !

                        Groetjes,
                                      

 

Opmaat              

om te beginnen

 update: 18 november 2014  


Een dirigent uit Wassenaar
die had een mooie bos met haar
maar zijn sopraantje schoor zich kaal 
en ging met 'n biljarter aan de haal    

                       ( Uit Snotradamus Sneuzelrijm. ©  2014)

Verderop vindt u vanzelf alle info over hoe wij eventueel te boeken zijn: 
Jaap Dekker solo, als duo, met trio, quartet of quintet, maar eerst... maken we het hier even gezellig. Voel je thuis! 

 

Intro

 maandtelex

mei 2014


Vrienden, tja, ik was even een tijdje uit de lucht, sorry /  de winter leek op een langdurige lente / en de lente is ook al goed begonnen / ben vóór de EEG maar een tegenstander van de EU, dat 28 koppige polygame huwelijk lukt nooit / alleen al bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk, die hebben door de eeuwen heen teveel oorlogen tegen elkaar gevoerd, wordt nooit meer wat / Witteman stopt, jammer / de Chardonnay blijft nog altijd behoorlijk aan de prijs maar de rosbief wordt alsmaar duurder /  waar dit op slaat weet ik eigenlijk zelf ook niet / heb twee prachtige accordeons gekocht / ben mijn potje rolmops kwijt, hij lag toch echt in de koelkast /  waar dat nou weer op slaat weet ik ook weer niet / maar ik krijg deze rubriek zo wel weer gezellig vol / en daar ging het me om / hoe onsamenhangender hoe leuker.
Het leven is het waard om er iets moois van te maken! 
    

P.S. Vergeet verderop niet de rubrieken "Anekdote", "Limerick" en "Kleintje Crypto"! 
       

 

Muziek deze week  (  of recent daarvoor )
 

27 mei 2014 


Gespeeld in o.a. Het Oude Spoorhuis in Uithoorn. Leuke locatie. Leuk publiek. Doen we nog een keer. Verder wat kleine privé-optredens gedaan, ook leuk, maar ik wil toch best weer een seizoen het theater in. In september gaan we dus weer 'groot', ik laat je het tijdig weten, waar een wanneer. En o ja, in oktober gaan we op tournee in Duitsland. Maar deze info hoort eigenlijk in een volgende rubriek.


Zie voor info over mijn muzikaal-cabareteske programma, getiteld  I m p r o v v i s a t a  pagina " Formaties en Boekingen". 


Voor de pianisten: 
Op de pagina " Muziek " staat een recent door mij geschreven stukje boogie woogie bladmuziek.

 

Privé deze week  ( of daarvoor )

         27 mei 2014


Ben met broer Bart, die in Apeldoorn woont, weer eens ouderwets gezellig de stad in geweest. Komen we in een poepchique muziekwinkel, waar honderden prachtige accordeons uitgestald stonden. Pakt een van die verkopers, een jongeman van 44, zo'n 'knoppenkast 'en begint er Franse musette op te spelen. Ik wist niet wat me overkwam, wat een geweldenaar. Die jongen kan zo, linea recta, naar de Europese kampioenschappen.Op mijn vraag op welk conservatorium hij had gestudeerd antwoordde hij gortdroog: ' Nergens, dit heb ik bij mijn geboorte meegekregen.' Nou mooi niet, zijn collega fluisterde me achter zijn hand toe dat deze virtuoos al ruim 30 jaar zo'n vijf uur per dag studeert. Jawel...  

Zie voor enkele muzikale fragmenten van mijn persoontje ook de site van  
You Tube.
Sommige zijn simpel gemaakt met een mobieltje. Wie ze erop gezet heeft weet ik niet, maar leuk vind ik het wel. Zal er binnenkort wat meer professionele opnamen op laten zetten.
 

 

Contact:  Jaap Dekker, Amstelveen, telefoon  020 - 64 11 946,  mobiel  06 54 32 80 20
e-mail: jaap@jaapdekker.nl 
Promotiefoto's  zijn geheel vrij te downloaden vanaf de pagina "Muziek".

 

Optredens
 

deze maand


Zondagmiddag 15 december j.l. speelde ik met een boogie-jazzquartet in

Het Oude Spoorhuis, Stationsstraat 41, Uithoorn. Reuze gezellig en uiterst sfeervol ingericht. Vooral onze saxofonist Olaf Hoeks was in topvorm, de rest van de band swingde ook de pannen van het dak, dus je begrijpt hoe leuk het was. 

Nadere info over nieuwe optredens volgt zo spoedig mogelijk
.

Een aantal andere optredens van de Jaap Dekker Band  zijn in het buitenland of helaas besloten voorstellingen. Overige speeldata verschijnen elke maand in deze rubriek.

 

Huisconcerten

   Ik kom graag bij u thuis

Of u bij gezellig mij


Alsmaar leuker vind ik intussen het geven van HUISCONCERTEN. Voor een relatief gering bedrag kom ik bij u thuis pianospelen, zingen en entertainen. Dus ditmaal niet in een duur theater of zo, maar gewoon in uw eigen huiskamer, serre of tuin. Leuk voor een verjaardag, bruiloft, jubileum of zomaar een gezellig avondje of een zondagmiddag. 
Ik bezit een lichtgewicht digitale piano ( slechts 12 kg, lijkt op een soort vergroot keyboard, maar klinkt als een Yamaha vleugel ) dus die kan overal mee naar binnen. Verder hebben we, behalve een stopcontact, niets nodig. Ik doe zoiets meestal solo, maar kan ook meerdere musici meenemen, alles is mogelijk. 
Belt u mij maar gerust: 020 - 6411946 of  06 54 32 80 20. 
U mag vrijuit filmen, geluidsopnames maken en fotograferen.
Bij een groepje van tussen 10 en 20 personen kan dit evt. ook hier bij mij thuis in Amstelveen. Zorgen wij wel voor een hapje en een drankje.
 
Eventueel meer info opvraagbaar via:   info@jaapdekker.nl  

 

Theater, concerten, cinema
 

gezien


Wat jammer dat ik dit zelf heb gemist, maar gelukkig kreeg ik een genuanceerd verslag van een goede vriendin.

Lenette van Dongen trad op hier in de Schouwburg Amstelveen, met haar programma 'Roedel.'  Het mooie van Lenette is onder andere dat zij geen schuttingtaal nodig heeft om grappig te zijn. Zij is gewoon zichzelf, barstensvol energie, maar blijft beschaafd. Kan prachtig zingen, is zeer muzikaal en wie herinnert haar niet als de winnares van het dirigeerprogramma 'Maestro'.
Een parel in onze vaderlandse cabaretwereld.
Volgende keer zit ik weer in de zaal, Lenette.
 

 

Anekdote

 

  week 01 /14


Moeder was jarig en werd 90. Zoals elk jaar verzocht ze mij die dag met accordeonmuziek te omlijsten. Nu ben ik al zo'n veertig jaar pianist en is het verschil van afstand tussen een octaaf op accordeon en piano zo'n drie volle centimeters, dus het is oppassen geblazen, anders vlieg je er zomaar overheen.
Bovendien had ik op dat moment geen goede accordeon voorradig, maar kon gelukkig een prachtige Guerrini lenen ( dankjewel, Diny Bousema.) 
Argeloos begin ik mooie melodieën te spelen, zoals 'Aan de voet van die Ouwe Wester'. Veert moederlief overeind en roept: 'Ho ho, ik ben een geboren en getogen Rotterdamse en géén Jordanese Amsterdamse, dus speel dit niet.' 
'Ja maar mam, het gaat toch om de schoonheid van het lied..' probeerde ik nog. Echter moeder was onverbiddelijk. Dus begon ik aan 'Ketelbinkie'. Moeder vond dat prima en helemaal oké.
Al spelende kwam ik tot mijn stomme verbazing tot de ontdekking dat de vorm, maat, tempo, accenten, indeling en harmonieën ( de akkoorden dus), van Ketelbinkie op vele plaatsen vrijwel dezelfde waren als die van Die Oude Wester, alleen de melodie liep wat anders. Maar ik hield wijselijk mijn mond. Ach, die lieverd, wat houd ik nog steeds van haar. Ze ging vredig heen op 1 januari 2013, op 92 jarige leeftijd.  
A

 

.Limerick

Uit mijn voorstelling van 1- 4-  2014   Theater Futuro Fantastico , Terneugten  ( B).

 


Een blonde sopraan in Almere
die wilde een aria leren
kreeg ze prompt de baard in haar keel
en dat werd haar toch even teveel
toen is ze zich ook daar maar gaan scheren

   

            © Jaap Dekker 2014          week 02 

 

Schaken

Dekker - Kasparov  1 - 0

        week 01 / 10 


Het volgende schaakprobleem staat, uit puur snobisme, al zo'n twee jaar op deze website. Er heeft werkelijk nog nooit iemand op gereageerd. Maar ik vind het zó chic staan, dat ik hem er nog maar even op laat...

 

SCHAAKPROBLEEM
 

week 01 / 10

Uit: Boekje " Dagschaak AD 2003 "
Met dank aan Rini Kuijf.
                                                                  B 41


                        a  
     b       c     d       e       f      g      h      

Wit speelt en verliest grandioos!
Nee, ff serieus. Wit forceert fatale matdreiging in twee zetten en mat na drie, 
ongeacht wat zwart doet na zet twee.
Beetje moeilijk, even goed kijken en opeens zie je het. 

( Je kunt hem ook selecteren en uitprinten. Rechter muisknop,  
  kopiëren / plakken of  " afbeelding opslaan als .." etc.)    

Oplossing onderaan op deze pagina.

                                                        

Kleintje Crypto  

week 39 / 13


Voor een vrouw is dit hemdje het hoogst haalbare ( 10)

         . a . e . t . . . e           

Oplossing onderaan op deze pagina               ( Uit: Jaap Dekker Crypto's ©  2012 ) 

    

Sport

Ring ring...

               week 02 / 14 


Mijn jeugdidool onder de lat, de beroemde doelman Eddy Pieters Graafland, die ik destijds als amateur-keeper zoveel mogelijk imiteerde, was jarig op 5 januari.
( Ik speelde als jongeling  2e klasse amateurs KNVB en was ooit een jaar of vijf doelman van het Nationale  Artiestenelftal.) Eddy, in het begin zei ik heel beleefd 'mijnheer' tegen hem, werd - je gelooft het niet als je hem ziet - 80 jaar.
De man is nog zo soepel als een kat en ziet er fantastisch uit. In de loop der jaren zijn we gezellige analytici-kletskousen geworden ( mijn schuld), we hebben het altijd voornamelijk over keepen en hij komt ook wel eens met zijn altijd vrolijke vrouw Teddy naar mijn optreden, de laatste keer was dat 6 oktober in Zwijndrecht. Op de dag van zijn verjaardag, 5 januari dus, bel ik hem op, leg de telefoon op de piano, zeg geen woord maar speel gelijk 'Happy Birthday to you.' Na de laatste tonen zegt mijn held: ' Dank je Jaap, speelde je dat echt zélf?'
Ik natuurlijk vereerd zo herkend te worden. Fijne kerel, onze Eddy PG.  

   

Opinie
       Muziekje?

       week 49 /10


De cultuurmoord hier te lande, die al werd ingezet in vorige kabinetten, nog vňňr 2005, gaat intussen gewoon door. Eerst de KAR-regeling, toen de KVR-regeling. Duizenden topmusici failliet. En nu zijn dan de grote orkesten aan de beurt. Schande. We kunnen best 200 miljoen afhalen van die 4,2 miljard Euro die we jaarlijks aan veelal corrupte regimes in Afrika schenken. Daar worden volgens mij teveel oorlogen van gevoerd en paleizen gebouwd, in plaats van waarvoor het bedoeld is: namelijk die arme kindertjes.

Wel / niet mee eens ? 
Je mening is welkom, stuur gerust een reactie in het  
Gastenboek

 

Keukenklunzen

Maaltijdcarpaccio

superlekker en gezond


Meestal bedenk ik zelf de recepten, maar deze kreeg ik van mijn goede vriendin Anita, nadat ik bij haar thuis had zitten smullen. Dus de eer geheel aan haar.

Maaltijdcarpaccio voor twee personen.

Beleg de buitenrand van twee grote borden met rundercarpaccio (ik laat dat door de slager doen).
Maak een salade van een grote zak gemengde krulsla (of wat je lekker vind). Een dressing aangevuld met balsamicoazijn, wat knoflook(pulp). Tomaat en danish blue door de sla en die is klaar.
Maak een pestodressing van pestospread (AH) olijfolie, knoflook(pulp) en een beetje balsamicoazijn. Meng dit totdat het de juiste dikte heeft en voeg alles naar eigen smaak toe.
Leg de sla in het midden van het met carpaccio belegde bord. Sprenkel de pestodressing over de carpaccio. Daarna de gebakken pijnboompitjes over het geheel en als laatste geraspte kaas naar smaak.

Fijne avond. Eet smakelijk!
    

                                                                             Jaap

Je kunt dit recept ook selecteren en uitprinten. Klik linksboven, shift+click rechtsonder, 
rechter muisknop,  "kopiëren "  , "plakken " i n Word ,  tekst  via  "Opmaak" zwart  maken.   

 

Wijnsuggesties.
 

 


Wit:
  Grand Sud, Chardonnay, ( bekroond met Medaille d'Or ! ), bij JUMBO 
literfles € 4,49

of  Wit: Chardonnay-Chenin, merk Pampas, bij DIRK III  € 3,49

Smaakvolle, frisse droge witte wijn, allebei onwaarschijnlijk goedkoop.Rood:  "Villa Romanti" , Valpolicella, ( Italië )
Volle, heerlijk zachte wijn van klasse. Bij
Jumbo,  € 3.89

Rood: Villa Cornaro
, Italiaanse Merlot, bijna net zo zacht, ook bij Jumbo, 
€ 3,79

 

Wil je op de kookrubriek reageren?
Stuur dan gezellig een mailtje naar: jaap@jaapdekker.nl  
Voor alle overige reacties ben je ook welkom in het Gastenboek.

 

Oplossingen  

Oplossing Schaakprobleem B 41:
1. Toren x e3 ! Toren x e3  2. h4  zwart: maakt niet uit wat  3. Toren x h7 mat

Oplossing Kleintje Crypto:  
damestopje


CD Grand Piano Boogie Train. 

Titel:
"Groovin' the Boogie"label: Romeo Records
Bij elke voorstelling signeren wij hem in de foyer. Prijs € 17,-     ( € 16,99 )

Ook een mogelijkheid: als je € 17, - plus € 1,50 portokosten, dus  € 18,50  overmaakt op bankrekening nr. 46 67 42 851  t.n.v. Mw. S. Kneppers, Bergen NH, krijg je de CD binnen een paar dagen  thuisgestuurd. Lekker makkelijk.


Je kunt de CD ook telefonisch  of per e-mail bestellen bij onze tourmanager 
Selien Kneppers, tel.  072  58 97 500   e-mail:  selien.kneppers@quicknet.nl 

Ook voor platenwinkels. ( Gebruikelijke inkoopprijs.)  Levertijd: binnen 2 dagen.

Bij
Vroom & Dreesman  is onze CD er inmiddels ook:
€ 16.99
En ook bij RAF Amsterdam en  EAR & EYE Utrecht en Amstelveen.

 

Dit was weer een editie van Actueel, volgende keer meer, we houden contact.
Muzikale groeten,