Lezingen. Vertellen én pianospelen. Teambuilding met muziek.

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat men mij vraagt iets te vertellen over mijn belevenissen in de wondere wereld van de muziek. Ik verdiep me dan allereerst zoveel mogelijk in de doelgroep en zoek uitgebreid naar overeenkomsten en verschillen tussen de muziekwereld en de wereld van de mensen voor wie ik mijn lezing ga houden. Dit leidt tot uiterst boeiende situaties, ook al omdat ik het hartstikke leuk vind als er vragen en opmerkingen uit de zaal komen.
Mijn hele verhaal is doorspekt met muzikale fragmenten. Oftewel, om de zoveel minuten
  speel ik ' live ' een stukje piano. Dit heeft een heel verfrissend effect en verhoogt de aandachtsconcentratie enorm. Bovendien sleep ik er graag sappige anekdotes bij.  
Want: mensen willen graag geŽntertaind worden en ik houd ervan mensen te entertainen. En....het werkt ook als teambuilding.
Want je mag me onderbreken en tevens leer ik iedereen een beetje musiceren.

Enkele voorbeelden:

Muziek kleurt ons bestaan: het leven is één en al entertainment.
( Music colors our world and life is entertainment )

Onder deze titel gaf ik in 2001 een lezing op de Landbouw Universiteit in Wageningen voor zo’n 250 landbouwkundige ingenieurs uit alle delen van de wereld.
Ik had me tevoren grondig verdiept in hun werkzaamheden vergeleken met die van mezelf en wierp de stelling op dat ‘ wetenschappers beslissingen nemen op basis van ratio doch musici op basis van gevoel, terwijl muziektheorie toch feitelijk ook een exacte wetenschap is’.
Ik had werkelijk de dag van mijn leven. Wat heb ik genoten. Natuurlijk was mijn stelling slechts ten dele waar, maar daar ging het mij nu juist om. De meest uiteenlopende, interessante vragen kwamen uit de zaal. Bijvoorbeeld: of ik ons nationale volkslied op de piano kon bijkleuren met ‘blue notes’ en of ik kans zag om een klassiek pianostuk foutloos maar dan toch zonder enige emotie te vertolken. Toen dat lukte en het stukje dus, weliswaar zonder fouten, nérgens naar klonk, werd dat beloond met een daverend applaus. Schitterend.
Op verzoek van de organisatie heb ik de lezing later op de dag nog een keer gedaan.

 

Het ontstaan van de blues, boogie woogie en jazz.

Echt koren op m’n molen. Deze lezing lijkt qua inhoud veel op de schoolconcerten
die ik acht jaar lang gaf. Hoe aan het begin van de twintigste eeuw de toen helaas nog altijd onderdrukte zwarte bevolking in de US de blues als een soort toentijdse arbeidsvitaminen ontwikkelde ( New Orleans ). De enorme invloed van de ‘ blue notes’ op vele muziekstijlen, tot de dag van vandaag toe.
De boogie woogie pianisten, die in de jaren ‘20 als eenmansorkesten op houseparty’s
speelden (Chicago) , het fenomeen 'swing' en het uiteindelijk doorbreken van klassieke harmonische wetten ( jazz ).
En dit alles dankzij een prachtig ras mensen die jarenlang ( schandalig ! ) onderdrukt en
gediscrimineerd zijn.
Een heel positief verhaal, met een sterk motiverend karakter. Ook weer met vele muzikale
voorbeelden op de piano. Heb ik o.a. verteld voor de Lions Club Amstelveen, juni 2002.

 

Je doel bereiken in de sport, de muziek of in het zakenleven.

Onder deze titel een lezing gegeven voor de Zakenkring Schiedam in 2000, als duo samen met Olga, die natuurlijk alle hoogtepunten in de sport heeft meegemaakt.
Ook weer een heel positief verhaal over ‘de top’, ‘de subtop’ en… tevredenheid over
willekeurig welke bewust gekozen plek in de maatschappij.

 

Elk motivatiebevorderend onderwerp. U zegt het maar.

Dan maak ik er een Muzikale Teambuilding Meeting van. Ik leer ook iedereen een beetje musiceren. Deze activiteit kan, geheel naar wens, variŽren van een tot drie uren. 


Voor info: 

Sprekersplatform 
Postbus 171  7300 AD Apeldoorn
telefoon 055 5340810  
internet: www.sprekersplatform.nl   e-mail: info@sprekersplatform.nl 

 

Gemiddelde tijdsduur van een lezing: 25 tot 40 minuten, afhankelijk van het aantal vragen en muzikale verzoeken. De langste werd ooit ( door alle verzoeknummers ) vijf kwartier. 
Muzikale teambuilding: Naar wens van ťťn tot drie uren.

Nodig: piano, zonodig spreekmicrofoon en geluidsinstallatie.( Kunnen wij eventueel zelf leveren.)

Groeten,